.

. . , , .

"-2007"

A Lovable Eccentric

True eccentrics never deliberately set out to draw attention to themselves. They disregard social conventions without being conscious that they are doing anything extraordinary. This invariably wins them the love and respect of others, for they add colour to the dull routine of everyday life.

Up to the time to his death, Richard Colson was one of the most notable figures in our town. He was a shrewd and wealthy business-man, but the ordinary town-folk hardly knew anything about this side of his life. He was known to us all as Dickie and his eccentricity had become legendary long before he died.

Dickie disliked snobs intensely. Though he owned a large car, he hardly ever used it. preferring always to go on foot. Even when it was raining heavily, he refused to carry an umbrella. One day, he walked into an expensive shop after having been caught in a particularly heavy shower. He wanted to buy a ?300 fur coat for his wife, but he was in such a bedraggled condition that an assistant refused to serve him. Dickie left the shop without a word and returned carrying a large cloth bag. As it was extremely heavy, he dumped it on the counter. The assistant asked him to leave, but Dickie paid no attention to him and requested to see the manager. Recognizing who the customer was, the manager was most apologetic and reprimanded the assistant severely. When Dickie was given the fur coat, he presented the assistant with the cloth bag. It contained ?300 in pennies. He insisted on the assistant's counting the money before he left - 72,000 pennies in all! On another occasion, he invited a number of important critics to see his private collection of modern paintings. This exhibition received a great deal of attention in the press, for though the pictures were supposed to be the work of famous artists, they had in fact been painted by Dickie. It took him four years to stage this elaborate joke simply to prove that critics do not always know what they are talking about.

Questions:

  1. Why do eccentrics add colour to the dull routine of everyday life?
  2. Why was Richard Colson one of the most notable figures of our town?
  3. What did Dickie make the assistant do and why?
  4. What did Colson set out to prove when he held an exhibition of modern painting?
  5. Why do eccentrics oppose themselves to the society? What is your attitude in them?

 

Test 1

  1. The skiers would rather ... through the mountains than go by bus.
    a. to travel on train b. travelled by train c. travel by train d. travelling by train
  2. ... Cambridge, one of ... oldest universities of ... England, is situated on ...
    Cam.
    a. The; the; -; - b. -; - ; -; the c. - ; the; -; the d. - ; the; - ; -
  3. We're late. The train ... by the time we get to the station.
    a. will already b. will be already c. will already d. will have already
    go gone have gone been gone
  4. ... governments point out with pride to increasing mechanization in agriculture,
    human and animal power still produce a significant portion of the world's food.
    a. since b. because c. so that d. while
  5. Something you buy at a good price can be described as ... . a. a bargain b. an occasion c. an opportunity d. second-hand
  6. Jane can help us. Her ... daughter is a doctor. a. older b. old c. elder d. more elder
  7. If my mother ... free she ... travel around the world. a. was; shall b. will be; will c. were; would d. is; would
  8. Russia has a ... political structure.
    a. difficult b. complex c. hard d. tough
  9. I would like ... with the preparations.
    a. that my assistant's b. my assistant c. my assistant d. my a assistant's
    helping to help be helping helps
  10. Where ... ? Which hairdresser did you go to?
    a. did you cut b. have you cut c. did you have d. did you have
    your hair your hair cut your hair your hair cut
  11. The disposal of dangerous waste continues to be a problem as ... land
    decreases.
    a. essential b. advisable c. wasted d. available
  12. Among all he liked a(n) ... mug.
    a. old German beer b. beer German c. German old beer d. old beer German
  13. Nick was afraid he ... too late.
    a. might to be b. must be c. might be d. ought to be
  14. Mary met her while she ... in the States.
    a. used to work b. worked c. was working d. used to working
  15. ... kinds are more adventurous than ... .
    a. some; the other b. some; others c. somebody; others d. any; other
  16. I wish I ... a magician. a. were b. was c. will be d. won't be
  17. When you arrive ... the restaurant a waiter will show you ... your table,
    a. to; at b. in; at c. to; to d. at; to
  18. By the time I ... the garden gate, I... over the first shock of her death and my
    mind was functioning again.
    a. reached;b. had reached; c. reached; d. have reached;
    had been getting got had got have got
  19. There is more work here than I can ... on my own. a. cope with b. do with c. make out d. go for
  20. The price of coal is likely to ... by 15 per cent in the near future. a. arise b. arouse . raise d. rise
  21. Come to visit me in ... . a. a two weeks time b. a two week's time c. two weeks' time d. the two week time
  22. In ... times people lit their homes by gas, not electricity. ... is considered safer.
    a. former; The later b. latter; The former c. former; The latter d. formely; The
    latter
  23. Steve ... on the bed reading a book. a. laid b. lay c. lied d. leid
  24. ... number of people involved in the action reached two... a. A; million b. The; millions c. The; million d. A; millions
  25. There's always a lot of office work to ... after the holiday. take over from b. get away with c. catch up with d. set out on

 

Variant 2

  1. Jan ... better take care. The roads are very busy. a. was b. would c. should d. had
  2. I went to ... school to talk to ... headmistress. a. the; the b. the; - c. -; a d. - ; -
  3. The ship that sank may ... the gold and jewels from the Treasury. a. carry b. be carried c. have to carry d. have been carrying
  4. We decided to take some food ... we got hungry on the journey. a. in case b. on purpose c. because d. if
  5. Spain is a fertile country and exports a lot of its ... . a. product b. products c. produce d. production
  6. Every time I travel abroad I try to take ... luggage. a. small b. few c. less d. fewer
  7. If I ... immediately, it would have been all right. had stopped b. would have stopped c. stopped d. would stop
  8. Have you ever read any plays ... Shakespeare in the original?
    a. from b. of c. out d. by
  9. I would like ... with the preparations.
    a. that my assistant's b. my assistant c. my assistant d. my assistant's
    helping to help be helping helps
  10. Where ... ? Which hairdresser did you go to?
    a. did you cut b. have you cut c. did you have d. did you have
    your hair your hair cut your hair your hair cut
  11. The disposal of dangerous waste continues to be a problem as ... land
    decreases.
    a. essential b. advisable c. wasted d. available
  12. The lawyer insisted that his client ... never have been arrested in the first.
    a. should b. must c. ought d. would
  13. It is not necessary ... you can come here whenever you like.
    a. for you to phone b. to you to phone C. to you phoning d. for you phone
  14. He ... by the best tailor in London.
    a. will make b. had his c. had made d. is made his
    his clothes clothes made his clothes clothes
  15. In 1871 the government ... four "Bank Holidays" - national holiday days.
    a. brought b. installed c. presented d. introduced
  16. She had noticed ... chain upon Gretel's neck.
    a pretty wooden b. wooden pretty c. pretty wooden d. a wooden pretty
  17. She finally got used to ... our food.
    a. have eaten b. eat c. having eaten d. eating
  18. They'll hurt ... if we don't stop them fighting. -
    one to another b. one the other c. each other d. each the other
  19. I wished that Thomas ... me there.
    has not brought b. had not brought c. does not bring d. was not brought
  20. Our flight from Moscow to London was delayed ... the heavy fog.
    a. because of b. because c. on account d. as result
  21. Many people believe that watching television ... resulted in lower reading
    standards in school.
    is b. has been c. has d. is being
  22. We waited an hour for a bus before we ... and walked home. a. gave up b. gave in c. gave out d. gave away
  23. He ... a few words and then sat down. a. told b. spoke c. said d. talked
  24. According to statistics, drivers over the age of fifty have ... accidents than
    drivers under twenty-five.
    smaller b. less c. fewer d. lower
  25. She bought herself... iron, as she felt she couldn't keep borrowing ... .
    a. - ; that of Anne b. an; Anne c. an; Anne's d. the; from Anne's

= Up =

 

"-2009"

TEST:
GRAMMAR AND VOCABULARY Time: 30 minutes

PART I
Questions 1-20. Choose the best answer A, B, C or D to fill in the spaces in 1-20.

1. Whenever I came to visit my Uncle Joe, he_______________ me a little present.

  1. should give
  2. must have given
  3. would give
  4. had better give

2. I still haven't got_____________ the shock of failing to win the race.

  1. through
  2. off
  3. together
  4. over

3. I am going to get a degree in English Literature,__________ long it takes.

  1. no matter
  2. however
  3. nevertheless,
  4. while

4. Everyone whose qualifications meet our______________ will be considered.

  1. criterions
  2. criterias
  3. criteria
  4. criterion

5. The black bear suddenly appeared from__________ the tent.

  1. behind
  2. out
  3. with
  4. after

6. Robert_____________ before having his photo taken.

  1. cut his hair
  2. got hair cut
  3. got cut his hair
  4. got his hair cut

7. Noise pollution generally receives less attention than ________ air pollution.

  1. does
  2. it does
  3. over
  4. it does over

8. I'm really sleepy today. I wish I_______________ Bob to the airport late last night.

  1. didn't have to take
  2. weren't taking
  3. hadn't had to take
  4. didn't take

9. Platinum_____ a rare and valuable metal, white in colour, and next to silver and gold, the easiest
to shape.

  1. is
  2. was
  3. has been
  4. be

10. The car changed the direction suddenly to avoid_________ the pedestrian.

  1. hitting
  2. to hit
  3. that it hit
  4. hot to hit

11. Let's go to the theatre tonight,_________ ?

  1. will we
  2. do we
  3. won't we
  4. shall we

12. If I hadn't worked hard when I was young I_________ where I am now.

  1. won't have been
  2. would be
  3. hadn't been
  4. wouldn't be

13. He is so___________ -minded and often forgets his keys.

  1. loose
  2. absent
  3. distant
  4. strong

14. Tommy admitted___________ the rock through the window.

  1. throwing
  2. being thrown
  3. to throw
  4. to be thrown

15. He studies_______ than me.

  1. much hard
  2. more hard than
  3. more hardly
  4. much harder

16. We'll have taken our exams__________ this time next month.

  1. by
  2. on
  3. during
  4. for

17. They__________ heard us coming, we were making a lot of noise.

  1. must have
  2. must
  3. might
  4. could

18. What time_______ on television?

  1. is the news
  2. are the news
  3. is news
  4. is the new

19. I_______ I had been able to meet her.

  1. hope
  2. want
  3. think
  4. wish

20. I_____________ Peter this afternoon.

  1. am seeing
  2. see
  3. have been seeing
  4. would see

PART II
Questions 1-5. Choose the best answer A, B, C or D to fill in the spaces in 1-5.

1. After the Norman Conquest in 1066__________ became the official language in England.
(A) Latin

  1. Anglo-Saxon
  2. French
  3. Middle English

2. Identifying symbols of Wales are:__________ .

  1. rose, St. George's Cross and white colour
  2. daffodil, the Dragon of Cadwallader and the red colour
  3. thistle, St. Andrew's Cross and the blue colour
  4. harp, shamrock and the green colour

3. Traditionally a____________ is placed into the Christmas pudding. It is believed to bring good
luck to a person who will find it.

  1. coin
  2. button
  3. medal
  4. candy

4. Which city is considered to be the Birthplace of Jazz?

  1. New York
  2. New Orleans
  3. Los Angeles
  4. Chicago

5. The UK is bordered to the south by____________ .

  1. the North Sea
  2. the Antlantic Ocean
  3. the English Channel
  4. the Southern Ocean

PART III
Questions 1-5. Choose A, B, C or D which doesn't normally collocate* with the word in bold.

1. There's always___________ traffic on the motorway, so I usually take the minor roads.
(A) busy (B) heavy (C) strong (D) congested

Collocate - words that collocate are often used together.
2. I can't_________ any conclusions from what she said.
(A) arrive at (B) draw (C) come to (D) do

3. I didn't______________ hope of being released.
(A) abandon (B) refuse (C) lose (D) give up

4. It was always my dream to___________ my own business.
(A) run (B) make (C) own (D) have

5. He__________ a speech and it was broadcast on national radio.
(A) delivered (B) gave (C) made (D) did

 

 

READING
Time: 60 minutes
Part A
You are going to read an extract from a book about the growth of English as an international language. Seven sentences have been removed from the passage. Choose from the sentences A-H the one which fits each gap (1-7). There is one extra sentence which you do not need to use.

ONE WORLD, ONE LANGUAGE
Many people feel that the only realistic chance of breaking the foreign language barrier is to use a natural language as a world lingua franca
Today, English is the main contender for the position of world lingua franca.
There are few competitors. Several other languages have an important local role as a lingua franca but no comparable level of international use, such as Russian in Eastern Europe, or Spanish in South and Central America. Some authorities place Chinese and the Indic languages ahead of English; others only Chinese. Both Chinese and Indic, however, are terms covering a large number of mutually unintelligible dialects, and though the number of speakers of these languages may seem impressive, communication within the languages is much more restricted than in English. What is more in the West Chinese and Indic are too unfamiliar to be serious contenders.

Many factors contribute to the gradual spread of a language - chiefly political and military might, economic power, and religious influence (all of which artificial languages lack). These same factors mean that the development of a world language is not viewed with enthusiasm by those who would have to learn it. Such a language, it can be argued, would give its originating culture an unprecedenteu-influence in world affairs and scientific research.
Furthermore, it is thought, a world language would inevitably erode the status

of minority languages and pose a threat to the identity of nations.
Ironically, the main danger to the growth of a world language comes
from within
In the course of time these new varieties might become mutually

unintelligible. How far this diversification will affect English cannot be predicted.
A hundred years ago, predictions were being made that British and American
English would by now be mutually unintelligible.

A Many people thus view the current progress of English towards world-language status with concern and often with antagonism.

B As a consequence, Africa is a continent of lingua francas.
. 7 11
C It is not always easy to weigh the trend towards unity that results from increased modern contacts through travel and communications.

D French is still widely used, but far less than it was a century ago.

E Linguistic predictions have a habit of being wrong.

F For example, scientists who used it as a mother tongue would be in a privileged position: they would not have to spend time learning it and would more easily assimilate ideas expressed in it.

G As a language becomes used in all corners of the world, by people from all walks of life, so it begins to develop new spoken varieties which are used by local people as symbols of their identity.

H The history of ideas already provides precedents with Latin used as a medium of education in western Europe throughout the Middle Ages and French used as the language of international diplomacy from the 17th to the 20th centuries.

 

Part B
You are going to read a newspaper article. For questions 8-15, choose the answer (A, B, C or D) which you think fits best according to the text.

Travelling sensitively

A tour operator which specializes in environmentally sensitive holidays has banned the use of all cameras. Is this the future of tourism? Asks Mark Hodson.

The days of the camera-toting tourist may be numbered. Insensitive travelers are being ordered to stop pointing their cameras and camcorders at reluctant local residents. Tour companies selling expensive trips to remote corners of the world, off the well-trodden path of the average tourist, have become increasingly irritated at the sight of the visitors upsetting locals. Now one such operator plans to ban clients from taking any photographic equipment on holidays. Julian Mathews is the director of Discovery Initiatives, a company that is working hand-in-hand with other organizations to offer holidays combining high adventure with working on environmental projects. His trips are not cheap; two weeks of white-water rafting and monitoring wildlife in Canada cost several thousand pounds.

Matthews says he is providing 'holidays without guilt', insisting that Discovery Initiatives is not a tour operator but an environmental support company. Clients are referred to as 'participants' or 'ambassadors'. 'We see ourselves as the next step on from eco-tourism, which is merely a passive form of sensitive travel - our approach is more proactive.'

However, says Matthews, there is a price to pay. 'I am planning to introduce tours with a total ban on cameras and camcorders because of the damage they do to our relationships with local people. I have seen some horrendous things, such as a group of six tourists arriving at a remote village in the South American jungle, each with a video camera attached to their face. That sort of thing tears me up inside. Would you like somebody to come into your home and take a photo of you cooking? A camera is like a weapon; it puts up a barrier and you lose all the communication that comes through body language, which effectively means that the host communities are denied access to the so-called cultural exchange.'

Matthews started organizing environmental holidays after a scientific expedition for young people. He subsequently founded Discovery Expeditions, which has helped support 13 projects worldwide. With the launch of Discovery Initiatives, he is placing a greater emphasis on adventure and fun, omitting in the brochure all references to scientific research. But his rules of conduct are strict. 'In some parts of the world, for instance, I tell people they should wear long trousers, not shorts, and wear a tie, when eating out. It may sound dictatorial, but I find one has a better experience if one is well dressed. I don't understand why people dress down when they go to other countries.'

Matthews' views reflect a growing unease among some tour companies at the increasingly cavalier behaviour of well-heeled tourists. Chris Parrott, of Journey Latin America, says: 'We tell our clients that indigenous people are often shy about being photographed, but we certainly don't tell them not to take a camera. If they take pictures without asking, they may have tomatoes thrown at them.' He also reports that increasing numbers of clients are taking camcorders and pointing them indiscriminately at locals. He says: 'People with camcorders tend to be more intrusive than those with cameras, but there is a payoff - the people they are filming get a tremendous thrill from seeing themselves played back on the viewfinder.'

Crispin Jones, of Exodus, the overland truck specialist, says: 'We don't have a policy but, should cameras cause offence, our tour leaders will make it quite clear that they cannot be used. Clients tend to do what they are told.

Earthwatch, which pioneered the concept of proactive eco-tourism by sending paying volunteers to work on scientific projects around the world, does not ban cameras, but operates strict rules on their use. Ed Wilson, the marketing director of the company, says: 'We try to impress on people the common courtesy of getting permission before using their cameras, and one would hope that every tour operator would do the same. People have to be not only environmentally aware but also culturally aware. Some people use the camera as a barrier; it allows them to distance themselves from the reality of what they see. I would like to see tourists putting their cameras away for once, rather than trying to record everything they see.'

8. In the first paragraph we learn that Discovery Initiatives
A offers trips that no other tour company offers.
B organizes trips to places where few tourists go.
C has decided to respond to its customers complaints.
D has already succeeded in changing the kind of tourist it attracts.

9. Julian Matthews thinks that the function of the company is to
A get people involved in environmental work.
B influence the way other tour companies operate.
C inform holidaymakers about environmental damage.
D co-operate with foreign governments to promote eco-tourism.

10. What does Matthews say in the third paragraph about cameras and
camcorders?
A They give local people a false impression of holidaymakers. B They discourage holidaymakers from intruding on local people. C They prevent local people from learning about other societies. D They encourage holidaymakers to behave unpredictably.

11. What is Mathews keen for clients to realize?
A that certain behaviour may spoil their enjoyment of a trip. B that they may find certain local customs rather surprising.
C that it is likely that they will not be allowed in certain places. D that the brochure does not contain all the information they need.

12. Which of the following does Chris Parrot believe?
A Tourists are likely to agree to travel without cameras. B Local people may react angrily towards tourists who use cameras. C Tourists are becoming more sensitive about their use of cameras. D Camcorders always cause more trouble with local people than cameras.

13. Crispin Jones says that his company
A expects its staff to prevent problems over the use of cameras. B seldom encounters problems regarding the use of cameras. C is going to decide on a firm policy regarding the use of cameras. D advises clients about the use of cameras before they leave.

14. Which of the following best summarises the view of Earthwatch?
A Too many tour operators ignore the problems caused by cameras.
B Most tourists realize when they have caused offence to local people.
C There are more problems concerning the use of cameras these days.
D Cameras enable people to be detached from places they visit.

15. The word intrusive in the text means...
A becoming involved in something in a way that is not welcome. B behaving towards other people in a pleasant way. C willing to do things that are unfair, dishonest, or illegal. D deserving to be blamed for something that has happened.

TEST



Part I

Part II

1.

C

1. D

2.

D

2. B

3.

B

3. A

4.

C

4. B

5.

A

5. C

6.

D

 

7.

A

 

8.

C

Part III

9.

A

 

10.

A

1. C

11.

D

2. D

12.

D

3. B

13.

B

4. B

14.

A

5. D

15.

D

 

16.

A

 

17.

A

 

18.

A

 

19.

D

 

20.

A

 

READING

1

H

2

D

3

F

4

A

5

G

6

C

7

E

8

B

9

10

C

11

12

B

13

14

D

15

= Up =